4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Get a life

Μόνιμα συνδεδεμένος, αλλά αποκομμένος από την πραγματικότητα.

ΣΤΟΥΣ παλιότερους είναι γνώριμη η εικόνα από την εποχή εκείνη που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Έδινες ραντεβού κάπου στο δρόμο. Ο άλλος δεν παρουσιαζόταν. Περίμενες δέκα λεπτά, περίμενες μισή ώρα και μετά είχες την αγωνία αν στο μεταξύ, μέχρι να βρεις έναν τηλεφωνικό θάλαμο (που να λειτουργεί), εμφανιζόταν το ραντεβού σου. Και αν τελικά έβρισκες τηλέφωνο και μπορούσες να βγάλεις γραμμή (κάτι που πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν δεδομένο), στην καλύτερη θα εξέθετες τον αργοπορήσαντα, στη χειρότερη θα έβαζες σε ανησυχία τους οικείους του. Τη δεκαετία του ’80 έκανε αίσθηση όποιος είχε beeper, ένα σύστημα που έδινε τη δυνατότητα να έρθεις σε επικοινωνία με κάποιον που βρισκόταν στο δρόμο. Τη συσκευή χρησιμοποιούσαν κυρίως γιατροί, δικηγόροι ή μεγαλοστελέχη εταιρειών. Αν «χτυπούσε συναγερμός», έπρεπε ο κάτοχος του beeper να σπεύσει στο πλησιέστερο τηλέφωνο, προκειμένου να πληροφορηθεί τι κακό είχε συμβεί. Σε περίπου ανάλογο κοινό απευθύνονταν και τα πρώτα κινητά, που κάθε άλλο παρά χρηστικά ήταν, εξαιτίας του μεγάλου όγκου τους.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμη η κινητή τηλεφωνία ήταν σε βρεφική ηλικία, όποτε χτυπούσε κινητό σε δημόσιο χώρο, οι υπόλοιποι, αν δεν ξαφνιάζονταν, μάλλον στραβοκοιτούσαν τον κάτοχό του. Μας είχαν φανεί, μάλιστα, αστείοι οι Ιταλοί, που είχαν προηγηθεί στην κινητή τηλεφωνία με κάποια προγενέστερη τεχνολογία, επειδή ήταν συνέχεια με το κινητό στο αυτί. Εξίσου φαιδρή ήταν η «χρυσή» περίοδος του χρηματιστηρίου, όταν όλοι στην παραλία λιάζονταν πίσω από τις μπεζ σελίδες των εφημερίδων και με το κινητό στο χέρι «ντιλάριζαν» μετοχές δίπλα στο κύμα.

«Φέτο στην πλαζ μας πρωτοείδα όλους μας με τα κινητά
κι αυτήν τη ροζ, σομόν σελίδα στα στήθη μας τα τριχωτά», τραγουδούσε ο Σαββόπουλος.

Η δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων δημιούργησε ακόμα ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, για να οδηγήσει πολλούς στον ορθοπαιδικό με πρόβλημα τενοντίτιδας, ή στο ΚΑΤ, καθώς το texting έγινε τρόπος ζωής ακόμα και κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Η εμφάνιση των smartphone προχώρησε τις δυνατότητες επικοινωνίας ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στους χρήστες τους την ευκαιρία να είναι δικτυωμένοι όπου κι αν βρίσκονται. Έτσι, η ανάγνωση της αλληλογραφίας και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεκτάθηκε και στις ώρες που δε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μαζί χάθηκαν και δικαιολογίες του τύπου «δεν το είδα, ήμουν εκτός γραφείου». Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι κρατήθηκαν μακριά από τον πειρασμό να τσεκάρουν συνεχώς τα e-mail τους ή να περιηγούνται στα social media. Δεν είναι τυχαίο που οι έρευνες δείχνουν ότι η δυνατότητα συνδεσιμότητας αποτελεί το 3ο σημαντικότερο κίνητρο για την απόκτηση ενός αυτοκινήτου! Κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο κόσμος μάλλον έχει χάσει την μπάλα, καθώς το κόλλημα με το browsing σε 24ωρη βάση δεν είναι μόνο σε βάρος του επαγγελματικού και προσωπικού του χρόνου, δεν υποκαθιστά απλώς σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές σχέσεις, δε στερεί μόνο χρόνο από τον προσωπικό διαλογισμό, αλλά αρχίζει να γίνεται και επικίνδυνο._ Μ. Σ.